SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Mölndals Konståkningsklubb
Limelight
Team Limelight

Team Limelight

 

Team Limelight är Mölndals konståkningsklubbs ungdomslag. Team Limelight är ett lag för åkare i åldrarna 10-15 år. Du skall kunna åka i Team Limelight och kombinera det med din singelträning. Åkarna uppmanas att delta på de läger som laget anordnar samt sommarläger med singel och/eller synkro i Falkenberg. Säsongen startar vecka 32 med uppstartsläger i Åby alternativt Kållereds ishall.

 

Vem får åka med Team Limelight?

 

Du som åkare rekommenderas ha fyllt minst tio år samt ha tagit Basic 1 och Fri Grund. Detta är inga krav, men någonting som starkt eftersträvas från klubbens sida för optimal utveckling för såväl dig som åkare som för lagen. Åkarna kommer från klubbens debutantlag Team Twilight, alternativt om du har åkt singel innan. Målet är att under sin tid i Team Limelight klara Basic 2, samt jobba mot att klara Basic 3. Du får åka i Team Limelight så länge du är max 15 år gammal. Du får inte fylla 16 år under säsongen, som räknas från 1:a juli till och med 30:e juni. När du blir för gammal för att åka i ungdomsklassen erbjuds du att byta upp till Team Spirit, som är klubbens juniorlag.


Aktiviteter under säsongen

 

Här följer en lista över återkommande lagaktiviteter för Team Limelight under en säsong. Ungefärliga tider är baserade på föregående säsongs tider medan preliminära tider är planerade pass som ännu inte har bekräftats i isplaneringen. Notera att exakta datum, platser och tidsåtgång kan variera från säsong till säsong, samt att det kan tillkomma fler aktiviteter.                 

 

Vecka                         Aktivitet                                             Tidsåtgång

Prel. v. 33                   Uppstartsläger i Åby                        Eftermiddagar/kvällar i ½ till 1 vecka

v. 37                            Övernattningsläger                          2-3 helgdagar med 1-2 övernattningar

Ung. v.46                    Pre-event                                           En halvdag

v. 48                            Kval 1                                                 En dag

v. 2                              Kval 2                                                 En dag

Prel. v.4                      Leon Lurje Trophy                           Två dagar

v. 8                              Synkro-SM                                        Tävling en dag 

v. 20                            Majläger                                            Två dagar, ingen övernattning


Hur fungerar det att vara med i Team Limelight?

 

  • Synkro-is 2-3 tim/vecka (fördelat på två pass och beroende på MKK:s tillgång till is och antal utövare i föreningen)
  • Golvträning 2 tim/vecka (fördelat på två pass, i samband med ispassen)
  • Stretch 15 min/vecka (kan variera beroende på träningstid, i samband med ispassen)
  • Fysträning 1,5 tim/3:e vecka (varierar under säsongen beroende på lagets singelträningar)
  • Varierande antal timmar singel/vecka beroende på eget intresse och nivå

Extra tid på isen planeras i så god tid som möjligt och kan ofta komma innan tävling. Det är vanligt med extra istid under höstlov, jullov samt sportlov. Team Limelight brukar även åka på träningsläger i september. Ytterligare läger kan tillkomma beroende på kostnad och ambition från såväl åkare, tränare och föräldrar.

 

Tema för säsongens program, musik, klänning och smink är i slutändan ett tränarbeslut, men åkarna får gärna komma med idéer och förslag. Tränarna brukar ha en omröstning bland åkarna för att se vad de själva helst vill åka till. Programmet byggs för 16 åkare. Tränarna beslutar vem som åker på vilken plats. Vissa åkare kommer få dela plats och vilka som delar samt vem som står på vilken plats varierar under säsongen. Första året i laget ska man inte räkna med att få tävla, då svårigheten på programmet skiljer sig markant från debutantklassen. Detta kan dock variera från säsong till säsong, beroende på hur många nya åkare som laget tagit upp. Målet är att alla ska få åka minst en uppvisning. Alla åkare får oavsett hur länge man åkt i laget åka i programmet på träning.

 

Under säsongen brukar laget delta på 5-6 tävlingar. Vilka tävlingar det blir är det tränarna som beslutar om. Team Limelight ställer också upp på Mölndals konståkningsklubbs Juluppvisning och Våruppvisning samt på Team Spirits uppvisning, som brukar vara i november. Laget deltar även på pre-event i november, som är ett förberedande event inför säsongens tävlingar där domare och tekniska specialister får se programmet för första gången och ger feedback till tränarna. Målet är även att under säsongen försöka genomföra uppvisningar i samband med hockeymatcher eller liknade, detta för att ge åkarna en chans att träna på att visa upp sig inför en större publik.

 

Varje säsong tas det ett beslut om laget skall delta på en utlandstävling. Att delta på en utlandstävling brukar vara väldigt roligt, givande och lärorikt för åkarna, men innebär också ökat krav på organisering samt kostnader. Tränarna kommer med input och rekommendationer utifrån den aktuella säsongens situation, men beslutet tas i slutändan av föräldrarna då det till största delen är en ekonomisk fråga.

 

Under säsongen kan det ofta komma lite jobb för att få in pengar till laget. Det kan dels handla om bemanning och dels handla om försäljning av exempelvis Newbody, kryddor eller liknande. Självklart är också detta ett beslut vi tar gemensamt, ingenting är omöjligt!

 

Frånvaro/sjukdom meddelas till Josie så snart man vet att man inte kommer på träningen. Är du skadad är det viktigt att du ändå kommer till ishallen och tittar på om det är så att du inte kan åka; detta för att hålla koll på eventuella ändringar i programmet. Vid sjukdom ska man stanna hemma för att inte smitta övriga i laget. Tränarna har en stark önskan att föräldrarna i början av säsongen kommer överens om gemensamma datum då man önskar resa bort, detta för att undvika antalet träningar då någon/några åkare är frånvarande. Särskilt under sportlovet rekommenderas åkarna att hålla sig hemma, detta då SM brukar arrangeras kort därefter. Frånvaro har en stor påverkan på laget och dess utveckling och åkarna förväntas prioritera sina träningstillfällen högt.

 

Bilder/film: Bilder och filmer kan komma att läggas ut på sociala medier. Vi i Team Limelight använder oss utav Instagram och MKK:s hemsida. Om du inte vill vara med på kort eller i filmklipp som läggs ut så är det viktigt att du meddelar tränarna så fort som möjligt så skall vi se till att det inte händer. Team Limelight använder sig även av appen WhatsApp, där tränarna dels skickar ut viktig information till åkarna och dels skickar ut videos från träningarna som åkarna kan titta på. Det kan dels vara videoklipp från isen, men även videoklipp från golvet där särskilda steg och/eller arm-, fribens- och huvudrörelser från programmet filmas och skickas ut i en gemensam grupp så att alla åkare kan gå hem och kolla och repetera dessa inför nästa träning. Åkarna förväntas trampa programmet ordentligt hemma på golv för att få stenkoll på alla steg och rörelser.

 

När du åker din sista säsong i laget erbjuds du att delta på Team Spirits tisdagsträningar, för att förbereda dig inför juniorklassen. Detta är något som är helt frivilligt. Limelight-tränarna brukar också vara med på dessa pass för att hjälpa till, men det är inte alltid de har möjlighet att närvara. När du åker din näst sista säsong erbjuds du att delta på Team Spirits tisdagsträning en gång i månaden, även detta är helt frivilligt.

 

Kostnader

 

 

Kostnaderna kan variera mellan säsongerna men aldrig under året som går. Vill du veta aktuell kostnad så tveka inte att höra av dig till kansliet, kansli@molndals-kk.com.

 

Lagkassan täcker kostnaden för tävlingar, klänning, smink, hårdekoration samt annat som kan tänkas behövas. Träningstimmarna läggs samman med din singelträning på en faktura. 

 

I undantagsfall sker dubbelåkning. Det innebär att man åker i två lag. Dubbelåkare betalar full avgift för lagkassa och träning. 

 

 

 

Exempel på kostnad för en åkare i Limelight som åker 3h/v för Limelight och 3 h/v singel. Gymnastik/golv/off ice tillkommer.

 

 

 

Totalt 6 h/v ger en träningsavgift för Is på 3 500 kr per termin

 

Träningsavgift för golv, fys stretch  är 120:- per timma/termin.

 

Medlemsavgiften är 300kr/år

 

Licens 350 kr/år (måste man ha när man tävlar)

 

Lagkassa 6 000:-

 

Total kostnad per år 13 650 kr. 

 

 

Föräldrar

 

Team Limelight har under säsongen ett schema med isvakter, där man som förälder sitter och sköter musiken samt tar hand om eventuella skador som skulle uppstå. Isvakterna har även ansvar för att lagets musikspelare samt sjukvårdsväska finns med vid varje träningspass. Detta är för att underlätta för tränarna och för att kunna ge era barn den bästa träningen. Vid träningspass med två timmars isträning är det även isvakternas uppgift att inhandla mellanmål till flickorna att äta under isspolningen, exempelvis yoghurt, juice, frukt eller liknande. Vid slutet av varje träningspass skall isvakterna slutligen göra en koll att omklädningsrummet är rent och snyggt. Det är åkarnas uppgift att städa innan de går, men isvakterna har det yttersta ansvaret.

 

Utöver isvaktsschemat arbetar Team Limelight med föräldragrupper, där varje familj går med i en av flera olika grupper. Exempel på grupper är sociala gruppen (som anordnar lite roliga aktiviteter för åkarna utanför isen, exempelvis Halloween-fika eller Jul-mys), lägergruppen (som hjälper till att organisera träningsläger och mat till dessa) eller tävlingsgruppen (som ser till att laget blir anmälda till de tävlingar de planerat). Detta är enbart exempel på olika grupper som finns. Förhoppningen är att alla familjer ska hitta en grupp som passar dem. Syftet med föräldragrupper är att sprida ut arbetsbördan så att ingen ska behöva dra ett jättetungt lass.

 

MKK har ett dokument om ideellt arbete på MKK:s hemsida. Informationsmöten för föräldrar anordnas en gång på försäsongen och en gång på eftersäsongen, samt vid behov däremellan. Tränarna håller utöver detta individuella utvecklingssamtal med alla åkare (tillsammans med vårdnadshavare) en gång på försäsongen samt en gång på eftersäsongen. Tränarna brukar även, innan tävlingarna drar igång, arrangera en genomgång av regler och poängsystem för både åkare och föräldrar. Denna genomgång är helt frivillig att delta på, men kan hjälpa till att skapa ökad förståelse för sportens svårigheter och ibland ganska komplexa bedömningssystem.

 

Övergång till Spirit

 

När åkaren blir för gammal för Team Limelight erbjuds hen att flyttas upp till Team Spirit; Mölndals KK:s och Kungsbacka KK:s gemensamma juniorlag. Tränarna diskuterar detta i slutet av åkarens sista ungdomslagssäsong tillsammans med åkaren och dennes vårdnadshavare, för att hjälpa till och ge råd och stöd kring vad som passar bäst för varje åkare. Som alternativ till Team Spirit finns klubbens mixed-lag Team Relight, som i motsats till Team Spirit inte är ett elitsatsande lag. Flytt mellan lagen (oavsett lag) sker endast i samband med ny säsong. Om en åkare skulle vilja byta upp till Team Spirit innan hen åkt färdigt sina år i ungdomsklassen krävs det att åkaren åker i båda lagen (så kallad dubbelåkning), där huvudfokus ligger hos Team Limelight och åkaren tränar med Team Spirit i den mån hen orkar. Beslut om eventuell dubbelåkning mellan Team Limelight och Team Spirits tas i samråd med tränarna för Team Limelight, tränarna för Team Spirit, styrelserna för både Mölndals och Kungsbackas konståkningsklubbar. 


Avslutningsvis

 

Det vi önskar att ni har med er är att varje säsong ser olika ut. Varje lag har sin egen utveckling och ibland sker en övergång med många åkare och ibland sker nästan ingen övergång alls. Detta handlar om varje lags utveckling, åkarbehov och årets satsning. Vid beslut kring vilka åkare som ska erbjudas uppflyttning till Team Limelight tittar tränarna bland annat på åkarnas ålder samt färdighetsnivå. Vi tränare önskar att ni vårdnadshavare respekterar tränarnas beslut.

 

Om man som åkare i Team Twilight blir tillfrågad att börja åka i Team Limelight, men av någon anledning (antingen efter att ha provat åka med Team Limelight eller direkt vid inbjudan) känner att det inte passar, så är det helt okej att fortsätta åka i Team Twilight.

 

Självklart är ni välkomna med era synpunkter eller frågor, antingen till tränarna för Team Limelight.

 

Lina Lindh, Karin Ahlgren  och Josie Gao – limelightcoaches@hotmail.com