Träning:
Efter 2 terminer i skridskoskolan erbjuds ditt barn att fortsätta träna i en av våra fortsättningsgrupper. Barnen fortsätter tränar på sina konståknings färdigheter såsom steg, hopp och piruetter.
I MKK får barnen möjligheten att träna andra discipliner i konståkning vid sidan av sin singelträning såsom Isdans och Solodans. Genom att lägga stor vikt vid grunderna och att momenten lärs in på ett korrekt sätt kan vi skapa förutsättningar för bra resultat i ett längre perspektiv.
Efter ditt barn har tagit klubbens 3:e märket:
Ditt barn har nu klarat av klubbens 3:e märket. Detta innebär att möjligheten att tävla erbjuds till ditt barn.
Att tänka på innan det är dags att tävla:
- Välja en musik för tävlingsprogrammet (se i FAQ några musik tips)
- Din tränare kommer att boka in 1 eller 2 träningar med ditt barn för att lära in tävlingsprogrammet
- Din tränare kommer att maila till dig aktuella tävlingar som finns att välja.
Kort om Isdans och Solodans:
Isdans och solodans är de dansanta grenarna av konståkningen med fokus på takt och rytm. I isdansen handlar det om att fånga musikens karktär och man utgår från vals, foxtrot och andra danser utförda på golv och det ser ut som man dansar. Det förekommer inga hopp i isdans och solodans.
Isdans
Isdansen uppstod redan på 1800-talet, var första gången med på ett världsmästerskap 1952 och blev OS-gren 1976.
Till Sverige kom isdansen 1969 då Akademiska Konståkningsklubben bildades i Stockholm. 1974 bildades Göteborgs isdansklubb och isdansen kom i gång även på västkusten. I början var det fler studerande på högskola och universitet som började med isdans men det tog bara några år så var det fler ungdomar som intresserade sig för isdansen och tränade för att ta tester och tävla. Ulla Örnmarker och Tomas Svedberg var de första svenska mästarna i isdans 1981 då SM hålls i Karlskrona. Under de följande tio åren deltog isdanspar i SM (förutom 1986 och 1990).
Solodans
Solodans är som isdans med en åkare. Solodansen ska återspegla dans på golv och precis som i isdans är fokus på takt och rytm. Solodans finns i många länder i världen och alla länder gör upp sina regler för solodansen eftersom det ännu inte finns gemensamma internationella regler. Solodans introducerades i Sverige på initiativ av Svenska Konståkningsförbundets Breddkommitté (numera Utvecklingskommittén) 2008 och den första tävlingen hölls i Linköping 2009.