SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Mölndals Konståkningsklubb
Synkro



Synkroniserad Konståkning (kort "synkro") är konståkningens lagsport som går ut på att de individuella åkarna strävar efter att åka så samspelt som möjligt, i harmoni med musiken, i olika formationer så som cirklar, linjer, hjul och block. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I Sverige finns det sex olika kategorier: nybörjare, ungdom, junior, senior, masters och mix. Man tävlar med ett kortprogram och ett friåkningsprogram.


Följande synkrolag tävlar för Mölndals KK


Twilight                Limelight                Relight                Spirit






Plan för en Synkroåkares skridskoutveckling i Mölndals KK

Denna information är framtagen för att öka transparensen men också för att öka förståelsen för antagningskraven för Spirit. Självklart skall man åka synkro för att det är roligt men det är ändå viktigt att veta vad som krävs för att komma med i Spirit. Spirit är vårt juniorlag på elitnivå. Limelight är vårt ungdomslag och Twilight är klubbens debutantlag.


Våra tränare i Spirit har tillsammans med vår huvudtränare har tagit fram informationen nedan.



Vad är viktigt för en synkro åkare i åldern:

8-10 år Grund och Basic 1

10-12 år Basic 1 och B2, Fri 1

12-14 år Basic 2-4 samt fri 2

15-18 år Basic 3-4 och fri 3


 Även om man självklart fokuserar mest på den testnivå som åkaren har som ”nästa test”, var inte rädd att testa svårare steg på nästa nivå. Som övning.


Att träna på:


Skridskoåkning- steg

Att öva med mycket fart.


Också lägga fokus på hållning, både vad gäller fyrkanten med höfter och axlar men också armar och huvud. Att åkaren har huvudet i neutral hållning (inte tittar ner) Detta gäller både i själva stegen men också i uppsaxningen till varje moment.

Och sist men inte minst öka medvetenhet kring friben och fri fot. Jobba med att sträcka friben och vrister. Veta vart man håller frifoten, med andra ord öka kunskap kring kroppshållning och rörelser. Viktigt att det finns en tanke och inte bara ”blir som det blir”.


Piruetter

Utöver själva piruetten fokusera på hållning och sträckningar i ingång och landning. Att det blir naturligt för åkaren att alltid ha bra hållning och sträckningar i armar och friben.


Hopp

Samma som ovan, under skridskoåkning och piruetter. Fart, hållning och sträckningar är viktiga.


Övrigt

Som synkroåkare är det optimalt om man behärskar alla free-skating moves. Alltså höga flygskär, med sträckt friben, leverans, ina bauer, bielmann och olika slags ben lyft.


 

Hur mycket bör en synkro åkare i dessa åldrar tränar individuellt resp. synkro träning i lag.


Nedan antal timmar är vad en synkro åkare bör åka för att utvecklas så man når kunskapen  för  i åldern 15 år alltså  15-18 år Basic 3-4 och fri 3 .


Antal Träningstimmar synkro/singel


8 till 10 år 1-1,5 h/vecka synkro för att skapa intresse för synkro och 3-4h/vecka individuell träning.

11 till 14 år 2-3 h/vecka synkro och 4-5 h/vecka individuell träning.

 


Nedan kunskap ang. skridskoåkning är också önskvärd då åkaren uppnår åldern för att åka i Spirit.


Önskad kunskapsnivå för att åka i Spirit

En åkare som börjar i Spirit bör ha Basic test 3 till 4 och då även kunna göra svåra steg och vändningar med mycket fart. Även behärska de olika free skating movements.


För att komma dit är det viktigt att man i yngre åldrar tränar på lagom svåra steg och kunna utföra dessa i mycket fart och med bra hållning. Sen ju äldre man blir kunna göra svårare och svårare steg i mycket fart och bra hållning. Det är i yngre åldrar också lättare att lära sig leverans, flygskär osv medan man fortfarande är rörlig i kroppen.



Vad är syftet med att Nybörjar/debutantlag, Ungdomslag och juniorlag.

Syftet med att Nybörjarlag och debutantlag är att skapa intresse för just konståkningens gren synkro. Alltså få så många som möjligt att vilja åka synkro. Deltagandet är viktigare än resultatet.


Syftet med att ungdomslag tävlar är att utvecklas som synkro åkare. Få ännu mer fart, hållning och kraft i sin åkning. Tävla men lägga fokus på lagets prestation mer än själva resultat.


Dubbel åkning mellan de olika lagen.

Dubbel åkning innebär att man deltar i så fall fullt ut. Betalar fullt för båda lagen och åker fullt ut.

Tendensen med just dubbel åkning i de yngre lagen är att antalet åkare minskar in i synkro. Därav är dubbel åkning inte önskvärt i yngre åldrar.

De som eventuellt dubbelåker i Spirit och ungdomslag betalar fullt och är med fullt i båda lagen. 

 

Kostnaderna för åkare i Limelight och Twilight finns under respektive lag.