SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Mölndals Konståkningsklubb
Börja träna skridskoåkning

 

Vi har skridskoskola för barn och ungdom som vill lära sig att åka skridskor på ett riktigt sätt, för fritidsbehov eller för att lägga grunden för en senare konståkningsträning i singel- eller synkroniserad konståkning. I skridskoskolan har med andra ord alla förekommande delmoment stor betydelse i den framtida träningen. Svårighetsgraden i träningen ökar i sedan takt med barnens egen utveckling.

Konståkning på tävlingsnivå är en sport som har väldigt många och komplicerade moment så det tar förstås tid att bli en duktig singel- eller teamåkare. Det ärdock lite lättare att snabbare lära sig åka skridskor för de barn som tränar oftare och börjar med sin skridskoträning i tidig ålder, när inlärnings-förmågan är som störst. Därför finns också en valmöjlighet för nybörjarna att träna två gånger i veckan.

 

Övningar för nybörjare

Här är några av de moment som nybörjaren i MKKs skridskoskola tränar. Prova gärna på egen hand, t.ex. på allmänhetens åkning. Övningarna kan tränas några gånger på golv, sedan är det dags att ta på skridskorna och försöka göra det på isen. Det är svårt att göra i början, men med övning kommer snart resultaten. För bästa träningsresultat är det dessutom av stor betydelse att barnet har bra skridskor.

Länk till Svenska Konståkningsförbundet träningsguide: Guiden är inte publicerat än men kommer att publiceras under Mars 2024

Fortsatt träning

 

När barnen tagit sitt andra märke, eller en tid därefter, får de möjlighet till träning i  singelåkning och/eller i synkroniserad konståkning. Träningen bedrivs enligt klubbens verksamhetsmodell vilket innebär att åkarna också får göra de tester som Svenska Konståkningsförbundet inrättat. För tillfället är testsystem pausat för att delvis ersättas med en Träningsguide. Du kan läsa mer om det via följande länk.

 

 • Team Delight (synkro) - Uppvisning - För åkare som har klarat klubbens andra kunskapsmärken.
  Har på sikt att behärska: framåt treor och mohawker, saxningar framåt och bakåt med fart och fattning, flygskär på en framåt ytterskär. Team Delight tränar också på synkroniserad konståknings grund element: Cirkel, vinge, block, line och passering.
 • Singel träning - För dig som har klarat klubbens andra kunskapsmärken. 
  Åkarna erbjuds att träna i en grupp anpassat till deras ålder och kunskaper

  För dig som vill åka synkro, vi rekommenderar att du också tränar singel några pass i vecka. Utveckligen av synkroniserad konståkning som idrott kräver mer och mer singelåknings färdigheter såsom svåra piruetter, hop, steg sekvens... det är därför viktigt att fortsätta träna på dessa färdigheter.

 • Team Twilight - Juvenile/Basic Novice - För åkare som har tagit klubbens tredje märke och behärskar framåt treor och mohawker, saxningar framåt och bakåt med fart och fattning, flygskär på en framåt ytterskär. 
  Har på sikt att behärska: bakåt treor, dubbeltreor, framåt innerskär twizzlar, biellman, leverans, flygskär med skärombyte m.m... Åkare i Team Twilight introduceras till svårare steg och tränar på svårare synkro element.
 • Singel träning - För dig som har klarat klubbens tredje kunskapsmärken. 
  Åkarna erbjuds att träna i en grupp anpassat till deras ålder och kunskaper

  För dig som vill åka synkro, vi rekommenderar att du också tränar singel några pass i vecka. Utveckligen av synkroniserad konståkning som idrott kräver mer och mer singelåknings färdigheter såsom svåra piruetter, hop, steg sekvens... det är därför viktigt att fortsätta träna på dessa färdigheter.

 • Team Limelight - Advanced Novice  - För dig som har åkt i Team Twilight eller singel och som behärskar bakåt treor, dubbeltreor, framåt innerskär twizzlar, biellman, leverans, flygskär med skärombyte m.m... 
  Har på sikt att behärska: Svåra vändningar, twizzlar på olika skär och ben placering, synkroniserad piruett (alla enkla positioner). Laget tränar på svårare synkro element där  svåra vändningar kan kombineras i serier. Åkarna kommer att introduceras till roll-spel, åka med fart och känslor. 
 • Singel träning 
  Åkarna erbjuds att träna i en grupp anpassat till deras ålder och kunskaper
MKKs Kunskapsmärken

När tränaren bedömer att barnen har fått tillräckliga kunskaper får de köpa ett kunskapsmärke. Det är ett tygmärke att fästa på MKK-tröjans ena ärm.
Dessa tre märken är kostnadsfria för åkare. Det finns tre märken, med ökande svårighetsgrad, att sträva efter. Här är en kort beskrivning av den kunskapsnivå som eftersträvas för varje märke.